Necesarul termic – ce este si cum se calculeaza?

necesarul termic

Probabil una dintre problemele pe care le intampinati atunci cand porniti in cautarea unui sistem de incalzire potrivit pentru locuinta, o reprezinta imposibilitatea de a calcula necesarul termic. De obicei, numai expertii in domeniu sunt capabili sa faca corect aceste calcule ori cei care au mai avut de-a face cu asta in nenumarate cazuri.

In cadrul acestui articol vom avea in vedere necesarul termic, calcularea acestuia si alte aspecte ce tin de acest subiect. Scopul topicului este ca la final fiecare utilizator sa stie care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmeze pentru a efectua corect calculele si sa aleaga cea mai potrivita centrala termica pe lemne.

Despre necesarul termic

Necesarul termic este definit de cantitatea energiei pe care o furnizeaza sistemul de incalzire utilizat, ideala pentru oferirea unui grad optim de confort interior, indiferent de valorile temperaturii externe.

Ce reprezinta, in fapt, necesarul termic? Acesta este egal cu pierderile termice totale suferite de imobil, la diverse diferente de temperatura.

Exista cinci tipuri de pierdere: prin pereti, pardoseala, tavan, prin aerisire sau prin ferestre si usi (tamplarie). Pentru fiecare dintre acestea exista o metodologie de calcul, reprezentata in SR 1907. In vederea calcularii pierderilor cu ajutorul acestei metodologii, trebuie sa se cunoasca anumite date. Spre exemplu, proprietarul trebuie sa stie care este suprafata ce va fi supusa transferului termic (in cazul fiecareia dintre acestea in parte pot exista diferente de temperatura de o parte si de a alta a suprafetei). De asemenea, este important sa se cunoasca detalii despre coeficientul de transfer termic al anvelopei, precum si diferentele de temperatura care exista intre partile elementelor de constructie.

Eficienta calculelor efectuate dupa metoda Watt/m3

Multe dintre firmele care activeaza in domeniul instalatiilor se folosesc de aceasta metoda pentru calcularea necesarului termic deoarece este mult mai usor de folosit. Cu toate acestea, reprezinta o metoda de calcul eronata, care nu ofera date precise.  Chiar daca este mai rapida si mai usor de utilizat, rezultatele oferite nu sunt si cele mai favorabile. Metoda mentionata presupune inmultirea volumului initial al imobilului cu un coeficient (de obicei, acesta difera de la caz la caz).

Dezavantajul acestei metode este ca proprietarul nu va cunoaste exact coeficientul pretat pentru fiecare caz in parte. Un numar tot mai mare de persoane opteaza pentru aceasta modalitate de calculare a necesarului termic, cu toate ca respectiva proprietate nu corespunde in ceea ce priveste termoizolatia. Rezultatele constau fie in instalatii care nu au capacitatea de a asigura caldura necesara, in altele care ofera un randament sub limita asteptarilor, fie instalatii supradimensionate, ce au ca rezultat costuri foarte mari.

Necesitatea de a efectua corect aceste calcule

Atunci cand necesarul termic nu este calculat cum trebuieefectele se fac simtite, mai ales in pretul de investitie. Se poate ajunge chiar si la dublarea acestuia. Spre exemplu, diferenta de bani ar putea fi folositade beneficiar pentru a se incalzi pentru o perioada indelungata de timp. Asadar, calcularea corecta a necesarului termic reprezinta mai mult o necesitate decat un lucru corect de realizat.

Este aarat case poate si ca preturile de investitie sa ramana la fel sau sa fie mai mici in unele cazuri. Cu toate acestea, realizarea unui calcul corect implica si pretul de exploatare. Atunci cand nu se tine cont de acest aspect, centrala va lucra la o eficienta mai scazuta decat capacitatea pe care o are pentru ca instalatia este gandita pentru o anumita temperatura de lucru.

In functie de precizia cu care au fost efectuate aceste calcule, in fiecare luna pot exista diferente de bani intre 10 si 30 % , aferente cheltuielilor ce vor fi suportate de proprietar.

Care sunt variantele pe care le recomandam in vederea identificatii necesarului termic corect?

Pentru a afla cifra corecta a necesarului termic, puteti sa optati pentru ajutorul unui proiectant termist, care este totodata si auditor energetic, in vederea realizarii unui proiect potrivit pentru a fi pus in aplicare de instalator.

De dorit ar fi ca instalatorul sa sa cunoasca notiunile elementare necesare pentru realizarea unei instalatii corespunzatoare, desi acest lucru este destul de greu de realizat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0786 526 818