MONTAJ CAZAN COMBUSTIBIL SOLID STROPUVA

Cazanele pe combustibil solid se montează în locații care corespund cerințelor legislative pentru camerele cu cazane termice. Locațiile în care trebuie montat un cazan pe combustibil solid trebuie să aibă cel puțin 215 cm înălțime, podea de beton (cel puțin în locul în care va fi montat cazanul).

Locațiile trebuie să fie impermeabile și separate de camerele de locuit încălzite, trebuie să aibă o priza de alimentare cu aer din exterior și o fereastră sau o deschidere pe peretele exterior astfel încât aerul din afară să intre în camera cazanului.

Cu ajutorul unei oglinzi, examinați depunerile din interiorul canalului pentru evacuare prin deschiderea acestuia. Canalul pentru evacuarea fumului trebuie să fie curat. Nu trebuie să existe depuneri rămase, cuiburi de păsări sau deschideri neacoperite. Se verifică racordul pentru evacuarea gazelor spre coș pentru a nu avea deschideri sau spărturi pe exterior, prin care să poată intra aer fals care să răcească canalul și să îi reducă tirajul. Spărturile, deschiderile și locul în care cazanul este conectat la coș trebuie etanșate cu silicon special care să reziste unei temperaturi ridicate.

Cazanul este pus drept, (LA BOLOBOC) direct pe o suprafață de beton. Unele componente se pot deforma pe parcursul transportului, astfel după montare și după ce ați închis toate ușile și deschiderile destinate curățării evacuării, verificați funcționalitatea clapetei de aer, vedeți dacă se îmbină perfect cu suprafață de admisie a aerului. Verificați, de asemenea, etanșeitatea ușii cu ajutorul unei flăcări de lumânare sau chibrit.

Descopera noile centrale termice Stropuva!

modele centrale termice pe lemne si carbuni Stropuva

Ai nevoie de ajutor? Nu stii ce tip de centrala Stropuva se potriveste pentru imobilul tau? Consulta un specialist Stropuva!

0786 526 818

 

CERINȚE PENTRU CONECTAREA LA SISTEMUL DE ÎNCĂLZIRE

Cazanul termic trebuie montat doar de tehnicieni calificați, care cunosc toate cerințele și care garantează calitatea lucrărilor. Manualul de operare al cazanului pe combustibil solid trebuie consultat înainte de montaj.

Recomandăm câteva schițe simple și eficiente. Nu recomandăm montarea cu puffer deorece aceast cazan este mult mai eficient dacă modulează decat prin încărcarea unui rezervor de acumulare în modul de putere maximă. Este recomandată montarea unui filtru Y, înaintea pompei.

Înainte de montarea componentelor suplimentare vă rugăm să citiți și să respectați cerințele producătorului:

 

  1. Conform recomandărilor producătorilor de supape termice, montați supapele conform instrucțiunilor modelului sistemului de încălzire (atunci la 1,5 bar);
  2. Nu depășiți tempertaura prin pardoseală, recomandările producătorilor fiind între 28-40 °C la termostatul T2;
  3. Mențineți temperatura optimă pentru funcționarea cazanului termic (70–85 °C);
  4. Setați termostatul de la vană cu trei  căi la 40-45 °C;
  5. Respectați recomandările producătorului de izolație a coșului;
  6. Nu este permisă instalarea unei supape de închidere a evacuării. Pentru a reduce tirajul folosiți supapele de admisie produse de noi sau de către alți producători;
  7. Asigurați ventilația optimă în camera cazanului;
  8. Înaintea sa montați  cazanul pe bază de combustibil solid, citiți manualul de instrucțiuni (acolo puteți găsi informații utile);
  9. O piesă montată neadecvat poate cauza deteriorarea cazanului și a sistemului de încălzire;

 

EXEMPLU DE MONTAJ CENTRALA TERMICA STROPUVA

Ti-am pregatit un exemplu de montaj cu o centrala termica pe lemne si carbuni Stropuva.

Ai nevoie de ajutor?
Inainte de a consulta un specialist Stropuva va trebui sa te asiguri ca ai consultat documentatia pusa la dispozitie.

Daca nu ai reusit sa obtii informatia dorita din manualul tehnic te rugam sa ne contactezi.

SCHEMA SISTEMULUI DE ÎNCĂLZIRE

DESCRIEREA SCHEMEI DE FUNCȚIONARE A SISTEMULUI DE ÎNCĂLZIRE CU O CENTRALA STROPUVA (figura 1)
Pentru sistemul de încălzire cu radiatoare este recomandat să montăm robineți cu cap termostatat pe 80% din radiatoare. Astfel, crește autonomia cazanului și va scade consumul de combustibil.

Pompa (P) recirculă agentul termic de la calorifere și de la pardoseală, spre turul de la pardoseală și spre vana de amestec cu 3 căi. Vana de amestec în funcție de temperatura pe care o citește senzorul montat pe returul de la radiatoare, deschide sau nu bypassul. Dacă agentul termic ajunge la temperatura setată pe termostat, deschide bypassul, iar dacă scade închide bypassul. Bypassul are rol de a mai recircula agentul termic prin calorifere în momentul în care ajunge la temperatura setată pe termostat (de exemplu 40 de grade). Prin urmare dacă bypasul este închis, circulă către returul cazanului. Reglarea debitului se face cu robinetul de echilibrare cu funcție de masurare a debitului bk3.

Prin robinetul de echilibrare (bk1) agentul termic circulă în cel mai apropiat calorifer, care poate funcționa autonom pentru a proteja cazanul de supraîncălzire,în cazul în care se oprește alimentarea cu energie electrică.

De acum înainte apa curge prin dispozitivul de încălzire a apei calde menajere (B- Boiler Termoelectric) și prin robinetul(3). Robinetul 3 este recomandat să aibă o deschidere de 1/2 în mod normal, dar în cazul în care dorim să încălzim boilerul termoelectric rapid se închide complet.

După ce agentul termic trece prin boiler, apa caldă se mixează cu cea de pe bypass, în cazul în care bypassul este deschis și circulă spre turul de la radiatoare și prin robinetul termostatat (T2-20-50) dacă este nevoie și intră în sistemul de încălzire prin pardoseală. Senzorul robinetului termostatat T2 este montat pe turul de la pardoseală și are rolul de a deschide supapa dacă apa este mai rece decât este setat (de exemplu 35°C) și de a închide dacă apa este mai caldă. Dacă nu avem încălzire în pardoseală robinetul termostatat T2 se înlocuiește cu un robinet sferic care rămâne permanent închis.

Datorită pompei (P), apa circulă prin sistemul de încălzire prin pardoseală (F) și de asemenea circulă spre centrală prin vana de amestec cu trei căi (T3-20-50), care, datorită senzorului montat pe returul de la radiatoare, direcționează o parte a agentului termic rece, prin bypass, în sistemul radiator dacă temperatura de pe retur se apropie de cea setată (de exemplu 40 C). Termostatul începe să deschidă bypassul progresiv cu 5 grade înainte de a ajunge la temperatura setată. (bk1. bk2. și bk3) sunt robineți de echilibrare (robinet cu sertar) sau robineți de echilibrare cu funcție de măsurare a debitului, prin care debitul este determinat corect, astfel încât să respectăm cerințele cazanului.

schema instalare centrala stropuva

Figura 1: Schema de functionare a sistemului de incalzire

Dacă sistemul nu este prevăzut cu încălzire prin pardoseală, nu este necesar să instalați termostatul T2. Acesta se încocuiește cu un robinet sferic, care trebuie să fie permanent închis.

Centala de 10 kW poate fi echipată cu o pompă de circulare de 25 – 60 W;
Centala de 20 kW – de 40 – 80W;
Centala de 40 KW – de 50 – 100 W;

SCHEMA DE MONTAJ

Timpul de ardere al cazanului depinde de: Respectarea schiței de montaj, recomandată de producător; Cantitatea de lemn, cărbune, bricheți; Proprietățile combustibilului (umiditate, esență, puterea calorică); Temperatura exterioară; Suprafața și izolația locuinței; Temperatura dorită în locuință;

APRINDEREA CAZANULUI TERMIC ȘI ADĂUGAREA COMBUSTIBILULUI

foc cu lemne

COMBUSTIBILUL DIN CENTRALA ARDE CEL MAI EFICIENT ATUNCI CÂND CAMERA DE ARDERE ESTE COMPLET ÎNCĂRCATĂ (figura 1)

Cazanul termic “U“ are o tijă de comutare lemn-cărbune, care, atunci când se arde cărbune, trebuie să fie într-o poziție anume (ridicată), iar atunci când se ard lemne să fie coborâtă.

Cazanul pe lemne și cel “BIO” nu au această supapă. Distribuitorul de aer cu stabilizator pentru camera de ardere trebuie ridicat atunci când se încarcă combustibil, prin urmare inelul montat la capătul cablului, aflat deasupra ușii de încărcare a combustibilului, trebuie tras în jos și asigurat în cârlig. Încărcați lemnele pe orizontală, cele mai lungi pe mijloc, cele mai scurte pe lateral. Nu lăsați pe mijloc bucăți de lemne pe vertical.

Se recomandă să umpleți spațiile dintre lemne cu rumeguș sau bucățele mici de lemn.

Combustibili centrale pe lemne

Când încărcați cu cărbune, brichete sau peleți folosiți gratarul. Se deschide aerul secundar prin ridicarea tijei de comutare pentru cărbune și turbă. Folosiți bulgări de cărbune. Bucățile mai mari decât jumătate de borcan de 800 gr trebuie sparte. Nu încărcați și alt combustibil împreună cu cărbunele. Deasupra încărcăturii puteți adăuga în jur de 2 kg de așchii mici de lemn. Cazanul funcționează la o capacitate de 50–70% cu cărbune, așa că ar trebui să folosiți cărbune în zilele mai călduroase. Când încărcați turbă, folosiți brichete mari care să umple aproape tot spațiul și puneți bucățele mici de turbă la sfârșit. După ce încărcați cu lemne de foc, peleți sau brichete de rumeguș aprindeți imediat focul – astfel încărcătura de combustibil să nu se aprindă de la jarul rămas.

Înainte de a aprinderea cazanului  termic citiți cu atenție instrucțiunile pentru regulatorul bitermic de tiraj, verificați dacă vârful șurubului de reglaj este în suport și dacă deschiderea clapetei este corecta. Deschideți clapeta de aer la 3-5 cm prin rotirea șurubului de reglaj.

Aprindeți partea de deasupra a încărcăturii; închideți ușor ușa, lăsând o deschizătură de 2-5 cm. Când combustibilul se aprinde, închideți ușa și scoateți inelul din cârlig cu ajutorul unui cablu de ridicare. Lichidul de aprindere folosit pentru aprinderea șemineelor sau sobelor poate fi folosit și pentru aprinderea combustibilului, dar nu îl folosiți dacă cazanul arde deja. Aerul nu trebuie să treacă prin ușa de jos prevăzută pentru curățirea cenușii.

Deschideți o fereastră sau o sursă de aerisire spre exterior, în afara peretelui camerei pe durata arderii, astfel încât cazanul să primească aer de afară.

Atunci când folosiți cărbune este interzis să adăugați combustibil în timp ce functionează. Când ardeți lemne, pe durata arderii cazanul poate fi încărcat cu lemn de foc și deșeuri de lemn: înainte de a face acest lucru, ridicați distribuitorul de aer și deschideți usa. Atunci când cazanul arde este periculos să deschideți imediat ușa – focul vă poate arde pe față. Întâi deschideți 2-3 cm usa pentru adăugarea combustibilului în timp ce vă uitați în altă parte și păstrați distanța față de cazan, iar după 20-30 de secunde deschideți usa în mod normal și adăugați lemne, dar nu mai mult de două straturi (20-30 cm), închideți ușa și coborâți distribuitorul de aer cu stabilizator pentru camera de ardere.

După ce încărcați cu combustibil, pentru o scurtă perioadă de timp calitatea și eficiența arderii vor scade, astfel că se recomandă să adăugați combustibil doar pentru a prelungi durata de ardere a acestuia până la următoarea încărcare sau până la următoarea aprindere.

Când folosiți peleți, brichete de rumeguș, lemne ude sau un alt combustibil pe bază de lemn sau reziduuri de lemn, recomandăm folosirea ventilatorulu. Ventilatorul este util în cazul peleților, brichetelor de rumeguș, cărbunelui și turbei. Toate tipurile de combustibil trebuie încărcate întotdeauna pe ușa de sus

Dacă folosiți cărbune caloric vă recomandăm să lăsați distribuitorul de aer cu stabilizator pentru camera de ardere pe poziția ridicată și când a rămas doar jumătate din încărcătură să îl coborâți peste aceasta. Aceasta vă ajută la creșterea duratei de viață a distribuitorul de aer cu stabilizator pentru camera de ardere . 

ATENȚIE! RECOMANDĂRI PENTRU APRINDEREA CAZANULUI PE COMBUSTIBIL SOLID UNIVERSAL ,,STROPUVA”

Supapa de evacuare care permite fluxul de aer sub grătar (este controlată cu ajutorul tijei de comutare din partea de sus a centralei, pe aceeași parte cu coșul.

Tija de comutare are:

a) mâner (șurub pentru fixarea poziției primare a supapei);
b) trepte pentru ajustarea deschiderii supapei;

tija de comutare

După încărcarea cărbunelui, se recomandă deschiderea ușii de jos și curățarea bucăților mici de cărbune din partea de jos a grătarului. De asemenea, la început puteți încărca pe grătar bucăți mai mici de lemne astfel încât bucățile mici de cărbune să nu cadă în partea de jos. Încărcătura de cărbune nu trebuie să depășească ușa de încărcare cu combustibil. Puneți lemne de foc (aproximativ 2 kg) deasupra cărbunelui și aprindeți-le.

După aprindere, supapa de comutare trebuie coborată de pe trepte – astfel încât supapa de comutare să fie închisă și arderea ar începe din partea de sus. În funcție de tipul de combustibil (diverse brichete, cărbune moale și solid, lemne de foc ude, peleți) calitatea arderii variază între 3 și 24 ore. După aceea (când nu mai are putere) supapa de comutare trebuie setată [ridicată] pe treapta de sus. După o oră trebuie să verificați fumul, dacă este negru și gros, închideți treptat supapa de comutare prin coborârea șurubului la fiecare 5 minute și supravegherea coșului. Fumul ar trebui să fie gri și vizibil clar (după setarea acestor parametri este posibil să dispară). Dacă fumul este alb, ridicați supapa de comutare cu o treaptă sau două.

Memorați la ce treaptă arderea este mai bună și folosiți această treaptă a supapei de comutare la următoarea aprindere a cazanului. Însă este recomandabil să lăsați supapa de comutare închisă la început și abia după câteva ore, atunci când temperatura începe să scadă, să o puneți pe treapta pe care ați memorat-o anterior.

Atunci când folosiți combustibil diferit sau cărbune de diferite feluri va trebui să determinați și să memorați această treaptă cu ajutorul acestei metode.

carbune pentru centrala

AJUSTAREA REGULATORULUI BITERMIC DE TIRAJ 

Metoda de funcționare a acestui regulator se bazează pe faptul că atunci când corpul cazanului se încălzește și se dilată, clapeta (1) se închide, iar când corpul cazanului se răcește, clapeta se deschide.

După ce cazanul pe combustibil solid este conectat la instalația sistemului de încălzire, verificați ca piesele regulatorului bitermic de tiraj să nu fie deformate. Varful metalic al regletei (3) trebuie să fie în orificiul mânerului (4) al clapetei (1), iar șurubul de setare a temperaturii (2) trebuie să fie în lăcașul mânerului. Regleta de lemn este fixată pe cazan cu șurub (5). Lăcașul și orificiul se află unul lângă altul, la o distanță de 3,5 mm pe mânerul clapetei. Verificați dacă clapeta închide complet conducta de aer (6) și dacă șurubul acesteia este slăbit, nu-l înșurubați, clapeta trebuie să se balanseze ușor pe mâner. Sețați clapeta la o distanță de 3-5 cm de deschiderea pentru injecție cu ajutorul șurubului (2) de susținere și abia atunci aprindeți cazanul (fig. B).

regulator de tiraj centrala stropuva

Când metalul și apa se încălzesc, cilindrul cazanului se dilată, iar clapeta coboară. Când indicatorul de temperatură (termometrul) arată mai puțin de 80 oC, deschideți ușor supapa, cu ajutorul șurubului de setare a temperaturii (2) dacă temperatura depășește 80 oC – închideți ușor până ce temperatura atinge 80 oC. Mai târziu, în cazul în care temperatura este prea scăzută, rotiți șurubul de setare astfel încât clapeta să fie ridicată, dacă temperatura este prea mare, rotiți șurubul de setare în sens opus, închizând clapeta. De asemenea,poziționați inelul care se află pe rozeta șurubului (2). astfel încât să știți poziția clapetei (fig. C), de exemplu: se recomandă închiderea clapetei atunci când goliți cenușa. Vă reamintim că temperatura de funcționare a cazanului este 70 – 90 oC.

EVALUAREA FUNCȚIONĂRII CAZANULUI TERMIC

a) Dacă după aprindere cazanul funcționează bine, dar mai târziu puterea și tirajul descresc, înseamnă că nu este închis coșul în mod corespunzător (trage aer fals) verificați dacă ușa prin care se asigură curățarea coșului este închisă sau dacă există alte deschideri. (remediatile)
b) Dacă după aprinderea combustibilului auziți un zgomot ritmic și uneori iese fum, înseamnă că tirajul de evacuare este prea puternic – cazanul nu poate funcționa la capacitate maximă și funcționează ineficient: în acest caz, trebuie să lăsați să intre aer în coș prin deschiderea specială a țevii orizontale, sau montarea unui regulator de tiraj al coșului. Banda de metal a inelului de evacuare trebuie deschisă până ce dispare pulsația, vedeți ( fi 6).
c) În cazul în care combustibilul arde bine, dar temperatura crește foarte încet și condensul se scurge prin centrală, înseamnă că debitul de apă caldă din centrala este depășit: setați pompa de circulație pe o treapta mai mica și reduceți debitul cu ajutorul robinetului de reglare debit al cazanului până ce condensul se diminuează, iar temperatura centralei ajunge la 70 – 80 o

CURĂȚAREA ȘI ÎNTREȚINEREA CENTRALEI TERMICE

Când sunt arse lemne, cenușa acestora trebuie îndepărtată de doua ori pe luna din cazan. Când sunt arși cărbuni, cenușa trebuie înlăturată înainte de fiecare ardere. Este normal să se acumuleze reziduri de gudron pe pereții cazanului, stratul de gudron crește atunci când tirajul de evacuare nu este cel normal; atunci când aerul intră prin partea de jos sau prin usa de jos destinate îndepărtării cenușii; atunci când pe durata arderii se adaugă combustibil în mod constant, și distribuitorul de aer cu stabilizator pentru camera de ardere este ridicat; atunci când debitul de apă caldă este prea mare.

Când tirajul scade, trebuie verificate și curățate deschiderile dintre compartimentul de încălzire al aerului și pereții interiori ai cazanului. Acestea se pot curăța cu ajutorul unei perii flexibile prin deschiderea interioară pentru degajarea fumului de deasupra ușilor focarului. Este mai convenabil să se curețe prin orificiu pentru degajarea fumului (după dezasamblarea conexiunii (racord cazan coș de fum ) sau printr-o deschidere specială executată în conexiune

Cazanul pe combustibil solid nu se va îmbâcsi dacă sistemul de încălzire este corect montat; coșul este în stare bună și este folosit conform recomandărilor din manual. 

Distribuitorul de aer cu stabilizator pentru camera de ardere poate aduna cenușă atunci când este coborât, de aceea trebuie verificat și curățat.

Cablul mecanismului de ridicare trebuie gresat astfel încât să nu se uzeze, iar distribuitorul  va fi ridicat mai ușor. Recomandăm gresarea ușii prin închiderea ambelor cârlige. Uneori trebuie să se verifice dacă închiderea ușilor și locul dintre podelele de ciment și centrală se află în stare bună. Înlăturați problemele închiderii folosind materialele rezistente la căldură menționate mai sus. Pentru ca ușile să fie închise ermetic, materialele de etanșare trebuie înlocuite atunci cand sunt uzate. Recomandăm ungerea garniturilor de etanșare o dată pe lună cu vaselină grafitată.