Brichetele sunt produse ecologice, realizate din rumegus si deseuri de lemn reciclat si din biomasa, printr-un proces special de comprimare. La caldura extrema lemnul elimina un “lipici” natural numit lignina care compacteaza deseurile din lemn si rumegusul.

Produsul finit este o structura solida putin mai mica decat o caramida sau de forma cilindrica. Brichetele pot fi taiate in bucati pentru a putea fi utilizate in sobe sau seminee mai mici.


Datorită densitatii mari și continutului scăzut de umiditate acestea ard mult mai lent și aproape în totalitate. In comparatie cu alti combustibili solizi (lemne, carbune, deseuri de lemn), brichetele produc o cantitate minima de cenusa si dezolta o putere calorica mult mai mare.

Video: Cum se produc brichetele de rumegus

Principalele avantaje ale brichetelor din rumegus de lemn:

  • Cantitatea de cenusa este minima la finalul preceselui de ardere. Dupa ardere ramane foarte putina cenusa intre 3%-5% care poate fii folosita ca si fertilizator
  • Perioada de ardere este mai mare fata de lemn
  • Umiditate maxim 11%
  • Continut de sulf 0%
  • Sunt usor de stocat si transportat, scapand de stresul spargerii lemnelor si depozitarii acestora
  • Se face o economie de pana la 30 % datorita randamentului ridicat al acestora in comparative cu lemnele de foc
  • Sunt o alternative mai ieftina in comparative cu alte tipuri de combustibili solizi
  • Brichetele trebuie depozitate si pastrate intr-un loc uscat , ferite de actiunea apei.