Ce este un certificat CE ?

Marcaj CE

Ce reprezinta certificarea conformitatii ?

Certificarea de conformitate reprezinta un document rezultat in urma unui proces realizat de o entitate (terta parte) specializata.

Acest document confirma faptul ca un produs, un serviciu sau o organizatie este atestata CE.

Standardul CE – Marcajul CE

Produsele care sunt vandute in Uniunea Europeana si statele agreate (*1) necesita un marcaj specific pentru a fi comercializate. Acest marcaj (Marcajul CE) dovedeste faptul ca aceste produse au fost aprobate pentru a fi vandute in acest areal. Pentru a purta marcasjul CE aceste produse trebuie sa respecte anumite standarde de siguranta, sanatate si protectie a mediului. Acest marcaj se poate aplica produselor realizate in zona UE cat si in afara acestei zone.

uniunea europeana

Cum poate obtine un producator acest marcaj pentru produsul sau?

Pentru a putea aplica un marcaj ce pe un produs nou producatorul trebuie sa treaca prin anumite etape:

 • Sa identifice cerintele UE aplicabile produsului
 • Sa verifice daca produsul îndeplinește cerintele specifice
 • Sa verifice daca produsul trebuie testat de către un organism notificat
 • Sa testeze produsul
 • Sa întocmească dosarul tehnic
 • Sa aplice marcajul CE si se redacteze declaratia de conformitate

Informatii complete despre modul in care se poate obtine certificarea si marcajul CE regasiti pe pagina dedicata marajului CE europa.eu .

Marcajul CE al centralelor termice pe lemne Stropuva

Cati dintre noi sunt atenti cand cumpara un produs pentru acasa la toate etichetele si insemnele care apar pe el? V-ati uitat vreodata pe o centrala termica sa vedeti ce inseamna toate simbolurile de pe ea?

Multe centrale, inclusiv cele pe lemne, au un simbol specific, un marcaj CE. CE-ul este marca obligatorie a unor produse, el ne indica ca o centrala este in conformitate cu specificatiile U.E. de siguranta si de sanatate a consumatorului.

Practic este un fel de pasaport de calatorie european pentru produse. Aplicarea unui certificat CE se face doar de catre producator, declaratia de conformitate se aproba doar in baza unei documentatii tehnice solide.

Certificarea poate fi insotita, pe langa marcaj, si de numarul de indentificare pentru institutia desemnata. In cazurile speciale se aplica acest certificat CE de cel care importa produsele. Acesta este obligat sa puna la dispozitia celor interesati, autoritati europene, toata documentatia.

Ce ne poate spune certificatul CE in cazul centralelor?

La centrale existenta unui certificat CE este foarte importanta. Acest certificat poate sa ne confirma faptul ca vom cumpara un produs sigur. Poate fi folosit oriunde fara sa ne temem de explozii, ca vom avea randament bun si toate componentele in perfecta stare de functionare.

Certificatul CE pentru centrale ne poate spune foarte multe si despre calitatea lor, despre cat de bune pot fi cat de bine ar putea fi exploatate.

In urma testelor riguroase efectuate de institutii si companii specializate centralele obtin certificatul CE. Acest certificat atesta faptul ca centralele nu afecteaza mediul inconjurator. In plus confirma faptul ca centrala este buna pentru a fi exploatata in zona UE

Importanta marcajului pentru cumparator

Orice cumparator stie astfel, datorita certificatului, ca o centrala ii poate fi de folos oricand. Este important sa ne uitam atent dupa acest certificat. Multi producatori o spun in descrierea produselor, dar sunt si multi care lasa clientii sa descopere existenta lui.

Certificatul CE e obligatoriu cel putin la nivel U.E. Produsele care nu il au si totusi de vand trebuie evitate. Trebuie semnalizata orice incalcare a regulilor de etichetare, spre siguranta si calitatea mai buna a produselor cumparate.

Pe viitor, la orice achizitie online sau offline, uitati-va in primul rand la cele doua litere care trebuie sa apara una pe o eticheta.  Dupa identificare puteti sa va uitati si la alte caracteristici. Doar asa veti avea si veti cumpara produse foarte bune si sigure pentru dvs.

Note:

 • (*1) Islanda, Liechtenstein si Norvegia
0
  0
  Cosul tau
  Cosul dvs este golInapoi la magazin