Cât timp trebuie lăsat lemnul de foc la uscat?

timp uscare lemn de foc

Alegerea lemnului de foc reprezintă un pas important pentru a putea obține un randament bun la centrală. Pentru a putea obține maximul caloric pe care lemnul de foc ți-l poate oferi, este necesar ca acesta să fie cât mai bine uscat.

Nu vei găsi însă mereu lemn de foc uscat, ci majoritatea comercianților vând lemnul de foc verde, adică cu un grad de umiditate cât mai ridicat. Prin urmare, va trebui să îl cumperi cu câțiva ani înainte de a-l utiliza. În tot acest timp ar trebui să îl depozitezi până când se usucă suficient de mult pentru a putea atinge un nivel minim de umiditate. În acest fel lemnul va fi perfect pregătit pentru a fi ars în centrală.

Dar cât timp ar trebui să stea lemnul de foc la uscat până atinge nivelul minim de umiditate? Despre asta ne propunem să vorbim în rândurile următoare.

De ce să folosești lemn uscat?

Nu de puține ori am spus aici pe blog că trebuie să folosești lemn uscat pentru centrală. De ce lemn uscat și nu lemn ud? În primul rând, gândește-te doar că un nivel de umiditate mai ridicat se traduce automat cu o putere calorică mai mică.

Prin urmare, degeaba alegi lemn de foc cu o putere calorică mare, atât timp cât este umed și îl pui așa pe foc.

Dacă folosești lemn ce a fost tăiat de curând, cu un grad de umiditate în jurul valorii de 50%, vei obține o putere calorică mult mai mică. În acest fel, vei folosi mai mult lemn de foc pentru a putea obține căldura dorită. Asta înseamnă costuri mai mari pentru încălzire, multă risipă și mai ales diferite pericole pentru sistemul de încălzire care s-ar putea defecta.

Arderea lemnului umed este o ardere mult mai slabă, așa că pentru a putea obține temperatura dorită în locuință, va trebui să aștepți mult mai mult timp. Asta deoarece o bună parte din puterea calorică a lemnului va fi folosită pentru a evapora apa din lemn. Prin urmare, va rezulta mai mult fum, mai multă funingine precum și mai multă cenușă.

Cât timp trebuie să stea lemnul de foc la uscat?

Te întrebi cât lemn trebuie să stea lemnul de foc pentru a se usca? Ei bine, află că acesta ar trebui să stea la uscat pentru o perioadă de cel puțin 2 ani. Totuși, ar trebui să spargi lemnul înainte de a-l pune la depozita, deoarece în acest fel grăbești uscarea sa.

Cel mai adesea, vei avea nevoie de mai mult de un an pentru a scăpa de umiditatea din interiorul lemnului de foc. Dar, pentru a merge la sigur, tot ce trebuie să faci este să folosești un aparat de măsurare a umidității lemnului de foc.

Procentul de umiditate ar fi să fie de cel mult 12-15%. Cu cât este mai mic, cu atât mai bine! Găsești astfel de dispozitive care măsoară umiditatea lemnului de foc în comerț, așa că merită să faci această investiție dacă îți dorești să folosești mereu doar lemn de foc în condiții optime.

Tu cât timp lași lemnul de foc la uscat?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0786 526 818