Folosirea unei centrale pe lemne, mai ales dacă este vorba despre o centrală pe lemne Stropuva, este mai simplă decât poate părea. Cu toate acestea, există anumite detalii de care trebuie să ții cont atunci folosești o centrală pe lemne pentru încălzirea casei tale.
Despre acestea ne-am propus să vorbim și noi în acest articol. Astfel, dacă vrei să profiți la maximum de performanțele unei centrale pe lemne, atunci sfaturile din rândurile următoare ți-ar putea fi de ajutor.
Instalează centrala într-o cameră adecvată
Înainte de toate ar trebui să te asiguri că dispui de o anexă corespunzătoare pentru centrală. Fiecare producător vine cu anumite indicații în acest sens. Centralele Stropuva, de exemplu, trebuie instalate într-o anexă exterioară.
Materialul ar trebui să fie neinflamabil, din cărămidă sau BCA, să dispună de un geam obișnuit, să aibă ușă metalică cu deschidere spre exterior și totodată să nu depozitezi materiale inflamabile în interiorul său.
Aceste reguli te ajută să previi o mulțime de probleme care ar putea apărea în cazul unui accident.
Coșul de fum – cerințe pentru o bună evacuare a fumului
Înainte de toate, coșul de fum ar trebui să aibă dimensiunile pe care producătorul centralei tale pe lemne le recomandă.
Apoi, înălțimea sa ar trebui să fie cu cel puțin un metru mai mare decât clădirea pe care o va încălzi.
Nu uita să cureți coșul de fum cât mai des, deoarece este foarte important acest procedeu pentru un tiraj cât mai bun dar și pentru a preveni accidentele.
Fă un obicei din curățarea centralei
Cu cât cureți centrala mai des, cu atât mai bine! Iar asta deoarece ea va putea funcționa mereu în parametri optimi, iar defecțiunile și accidentele vor putea fi astfel prevenite.
Îndepărtează cenușa și totodată, dacă vei folosi lemn verde, atunci va apărea condensul și gudronul pe pereții centralei. Prin urmare, ar trebui să folosești o perie de sârmă pentru a scăpa de acest gudron. În caz contrar, pereții centralei vor avea o durată de viață mult mai scurtă.
Aceste operațiuni nu necesită mai mult de câteva zeci de minute pe săptămână, ceea ce putem spune că e foarte puțin.
Folosește un detector de monoxid de carbon
Dacă ai o centrală pe lemne montată în interiorul locuinței și nu în exterior, așa cum se cere în cazul centralelor Stropuva, ar trebui să folosești un detector de monoxid de carbon, prevenind astfel intoxicările cu fum.
Acestea sunt așadar câteva sfaturi de care trebuie să ții cont în mod neapărat atunci când îți încălzești casa folosind o centrală termică pe lemne.