2022 începe cu un zvon care a stârnit teamă printre cei care își încălzesc locuința folosind combustibil solid: se interzic centralele pe lemne. Este adevărat acest zvon sau vorbim despre un fake news? Ei bine, este de departe o știre falsă despre care ne-am propus să vorbim în acest articol.
Ce spune știrea falsă care a circulat intens în mediul online la începutul acestui an? Ei bine, zvonul spune că se dorește interzicerea folosirii lemnului pentru încălzire până în anul 2023, conform Planului Național de Redresare și Reziliență, cunoscut și ca PNRR.
Care este adevărul despre interzicerea lemnului pentru încălzire?
Adevărul este că nu se interzice folosirea lemnului de foc pentru încălzire în România. PNRR nu implică nici o dispoziție conform căreia să fie interzis acest tip de încălzire a unei locuințe.
Sigur, o directivă tot există, însă aceasta vizează mai degrabă exploatarea pădurilor și oprirea defrișărilor ilegale, ceea ce nu are însă nici cea mai mică legătură cu încălzirea folosind lemn de foc.
Se vorbește, în schimb, despre soluțiile pe care România ar trebui să le adopte pentru regenerarea pădurilor și pentru menținerea unui echilibru între plantări și tăieri de masă lemnoasă.
Mai mult decât atât, acest plan are în vizor anumite măsuri pentru obținerea unei mai bune eficiențe energetice în cazul clădirilor private/publicate, astfel încât consumul de energie pentru încălzire să fie redus cel puțin la jumătate.
Cum a apărut știrea falsă conform căreia încălzirea cu lemn de foc va fi interzisă?
Ei bine, tot acest scandal este unul politic, iar informația falsă a fost distribuită doar cu scopul de a ataca UE. Dorința celor care au făcut asta a fost aceea de a arăta faptul că Uniunea Europeană impune reguli absurde, ceea ce, cel puțin în acest caz, nu este deloc adevărat.
Ce spune PNRR, de fapt, despre încălzirea cu lemne? Iată un scurt paragraf care face trimitere la încălzirea cu lemn de foc:
… va asigura durabilitatea și trasabilitatea biomasei pentru a preveni orice impact negativ al utilizării bioenergiei asupra biodiversității și pădurilor și pentru a diversifica mixul energetic pentru încălzire și răcire, utilizând alte materii prime decât biomasa forestieră”.
Merită să investești într-o centrală pe lemne în 2022?
După o astfel de știre, este foarte probabil să te întrebi dacă mai merită să investești în achiziționarea unei centrale pe lemne sau nu. Ei bine, fără dar sau poate da!
În primul rând, pentru a interzice lemnul de foc, este important să oferi alternative. Iar în România nu prea există astfel de alternative, iar cele existente sunt prea puțin sau deloc subvenționate.
Prin urmare, poți comanda oricând o centrală pe lemne Stropuva România și o vei putea folosi mult timp fără a duce grija directivelor și a altor decizii din partea guvernului în acest sens.
Altfel spus, poți profita acum de oferta la centrale Stropuva și să îți alegi una dintre cele mai bune centrale pe lemne la ora actuală, fără nici o grijă. Vei putea folosi foarte mult timp de azi înainte lemnul de foc pentru încălzire, în mod sigur și legal.