Recomandari utile pentru utilizarea centralelor termice pe lemne

Ca o centrală termică pe lemne să funcționeze cât mai bine este important să ținem cont de câteva sfaturi:

Camera centralei termice

Este necesar ca centrala să fie instalată intr-o incapere din cărămidă, BCA, să fie contruită dintr-um material neinflamabil. Incaperea unde este montata centrala trebuie să fie suficient de mare încât să poată fi montate toate echipamentele si accesoriile necesare. Această cameră trebuie să fie construită intr-o construcție anexă a imobilului. Se recomandă ca geamul camerei să fie clasic, nu din termopan iar ușa să aibă deschiderea spre exterior și să fie metalică.

Coşul de fum

Cosul de fum la cazanul pe combustibil solid este o componentă esențială pentru siguranța locuinței. Coșul de fum al centralei are rolul de a evacua gazele rezultate în urma arderii combustibilului folosit. Dacă este folosit un coș de fum corespunzător o să ajute la eficientizarea arderii, așadar se vor face economii. Înălțimea coșului de fum trebuie să respecte anumite standarde pentru o evacuare sigură. Pentru a avea o stabilire corectă a înalțimii se iau în considerare puterea centralei, panta acoperișului, distanța față de coama acoperișului și poziționarea față de alte case sau obiecte. De obicei este recomandat un coș din inox sau ceramic, izolat, pentru că pe pereții acestuia nu se adună funingine sau gudron.

cosul de fum

Echipamentele de siguranță

Echipamentele de siguranță pe care trebuie să le aibă incluse orice centrală termică pe combustibil solid: supape de suprapresiune, vas de expansiune, pompă de circulaţie, vana de amestec între tur şi retur, serpentină de răcire sau ventil de descărcare la supra-temperatură. Pentru o siguranță deplină trebuie folosită o protecție impotriva intreruperilor de curent, un generatoror electric sau o sursă de curent alternativa – UPS care sa fie conectata la o baterie de minim 100Ah.

Curăţarea centralei

Curăţarea centralei trebuie făcută periodic prin îndepărtarea cenuşei din locurile unde se depune în timpul procesului de ardere şi a gudronului, pentru aceasta operatiune se folosește o perie de sârmă. La centrala pe lemne cu ardere tip lumanare trebuie curăţat şi racordul de evacuare a gazelor arse dintre centrala si cos, pe care se depune, de asemenea, cenuşă sau gudron. Necurăţarea acestora poate duce la blocarea funcţionării şi, implicit, la defectarea centralei.

curatarea centralei

Alteinformatii importante

 • Daca centrala termică pe lemne este montată conform specificatiilor tehnice din manualul de utilizare se obține o economie de  combustibil cu 20-30% și va crește durata de viață a centralei termice și a coșului de fum. Un detector de monoxid de carbon cu semnalizare  acustică, este  util pentru a nu risca intoxicarea cu fum. De asemenea, este bine să aveţi şi un stingător de mână sau un sac de nisip, impotriva unui incendiu.

Lemnul folosit pentru alimentarea centralei

Un lemn cu umiditate ridicată, are o ardere mai slabă, randament scazut, nu va atinge temperaturi mari, pentru că cea mai mare parte din energia degajată de foc, este folosită pentru transformarea apei din lemn, din stare lichidă în stare gazoasă. Majoritatea oamenilor consideră că lemnele verzi sau ude ard mai mult, însă lemnul bun pentru foc este lemnul uscat, cât mai uscat, indiferent de esența sa. Lemnul ca și orice alt combustibil are o putere calorică, și puterea acestora este invers proporțională cu umiditatea lemnului. Folosind lemne mai ude, focul va arde mai slab, însă cantitatea de căldură pierdută pe coș este aceeași, doar compoziția diferă (în loc de fum avem fum și vapori de apa).

Toți vaporii care rezultă în urma arderii, vor condensa la un moment dat, dacă coșul de fum este neizolat sau neetans. Așa apar depunerile de funingine sau gudron, astfel curățărea centralei si a cosului vor trebui efectuate mult mai des.

umiditate lemn

 • Se recomandă ca la montarea centralei să fie folosită o pompă și o vana de amestec cu echilibrare pe bypass cu termostat de 55 grade, pentru a evita formarea condensului. Aceste piese se utilizează atât la centralele cu ardere clasică cât și la cele cu ardere tip lumanare și ajută la o funționare  mai bună, cu un randament maxim.
 • În funcție de modelul de centrală pe care îl dețineți presiunea poate oscila între 0,8-1,3 bar, acest aspect este specificat în cartea tehnică. Presiunea trebuie verificată atunci când nu este foc în centrală. Alimentarea cu apă a înstalației se face numai atunci când nu este foc în centrală, este interzis să se facă alimentarea cu apă la temperaturi ridicate.

De ce nu crește temperatura apei la centrala pe lemne

Daca aveti instalata o centrală termică cu lemne si aveti probleme (nu crește temperatura apei) posibile cauze:

 1. Presiunea scazută a apei în centrală este ușor de verificat. Aceste centrale termice pe lemne au pe instalatie un manometru unde este afișată valoarea presiunii. Daca presiunea este sub 0.6 bar atunci trebuie sa crestem presiunea in instalatie.
 2. Dacă temperatura apei nu crește, pot exista mai multe probleme. Calitatea lemnului, poate fi una din principalele probleme atunci când temperature apei nu crește, ideal lemnul ar trebui să fie uscat. Termostatul de pompa trebuie să pornească la o temperatură de minimum 45 de grade Celsius.
 3. Defecțiunea ar putea fi cauzată însă și de tirajul necorespunzator al coșului de fum, gazele de ardere nu sunt evacuate, iar lemnul arde mai greu sau chiar se stinge. Pentru aceasta problema verificati etanseitatea cosului la imbinari, nu trebuie sa traga aer fals. Uneori este nevoie sa mai suplimentam cosul in inaltime. O altă problemă poate fi și faptul  că centrala nu a fost curățată de gudron și cenușă de foarte mult timp.

Mai mult decat atat…

Camera centralei trebuie sa fie prevazuta cu o priza de aer (minim 150 mm2) , pozitionata direct pe peretele exterior al incaperii. Nu este suficient numai sa fie deschis geamul încăperii unde este montată centrala. Pentru a nu întâlni dificultăți  in functionare centrala trebuie să fie dimensionată corespunzător pentru suprafața necesară încălzirii.

Persoanele care detin o centrala termica pe lemne cu ardere tip lumanare pot obtine randamentul maxim atunci cand folosesc centrala conform indicatiilor din manualul tehnic de utilizare.

Mai multe videoclipuri cu centralele pe lemne liepsnele regasiti pe canalul de Youtube – goo.gl/nb2HQm

Atunci cand centrala nu este exploatata corespunzator se pot întâlni diferențe de temperature de la o cameră la alta. În aceasta situatie se regasesc persoanele care decid să seteze centrala să funcționeze la o temperatură mai joasă, insa această alegere este total greșită.

Dacă temperatura este setată mai jos rezultatul nu este cel dorit și o să aducă numai neplăceri pentru ca o să scadă randamentul centralei, o să apară condensul în centrală , astfel o să se formeze gudron.

Dacă centrala este folosită timp îndelungat la temperaturi joase există riscul să se deterioreze corpul centralei. Pentru a obtine confort maxim trebuie montati robineți cu cap termostatic pe 80% dintre calorifere.

cap termostatic

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0
  0
  Cosul tau
  Cosul dvs este golInapoi la magazin