Cum se calculeaza un metru ster de lemne

Una dintre intrebarile pe care le primim deseori de la clientii care achizitioneaza o centrala pe lemne Liepsnele este legata de formula de calcul a unui metru ster de lemn. Despre cum se calculeaza un metru ster pe lemne ne-am propus sa discutam si noi in acest articol, deoarece stim cat de importanta este achizitia combustibilului solid pentru centrala. Iar cum lemnele se vand cel mai adesea la metru ster, este necesara cunoasterea formulei de calcul pentru a nu te lasa inselat de comerciantii de lemne pentru centrala.

Ce ar trebui sa stii despre calcularea unui metru ster de lemne

Ce inseamna un metru ster de lemne? Ei bine, un metru ster de lemne este o stiva de lemne care are lungimea, latimea dar si inaltimea de un metru. Volumul este insa mult mai mic decat in cazul unui metru cub de lemne, iar de aici pleaca confuziile in urma carora multi clienti ai centralelor pe lemne isi iau teapa.

Realitatea este cu totul altul. Mai exact, un metru ster de lemne este echivalentul a aproximativ 0.65 – 0.66 de metri cubi. Cu toate acestea, nu se poate vorbi despre o cantitate exacta de lemn intr-un metru ster, deoarece aceasta difera de la un caz la altul in functie de grosime si de modul in care lemnele au fost aranjate. Practic, unii comercianti incearca sa isi insele clientii lasant mai mult spatiu intre lemne, astfel incat rezulta o cantitate mult mai mica de lemn pentru foc.

In ceea ce priveste greutatea unui metru ster de lemn, aceasta este cuprins intre 500 si 560 de kg in cazul lemnului de foc. Practic, pentru a atinge greutatea unui metru cub de lemn de esenta tare ai nevoie de aproape doi metri ster.

Este important sa cunosti urmatorul lucru: un metru ster este mult mai mic decat un metru cub, iar asta deoarece lemnele pot fi asezate in asa fel incat sa fie o cantitate cat mai mica de lemne.

Atunci cand mergi sa iti cumperi lemne pentru centrale, trebuie sa tii cont numaidecat de acest lucru. Nu confunda metrul cub cu metrul ster, deoarece cu siguranta vei fi inselat. Daca optezi totusi pentru metru ster de lemne pentru centrala, este important sa urmaresti cu atentie modul in care au fost asezate acestea. Asta pentru a evita sa primesti mai putin decat platesti.

Cat consuma un cazan pe lemne

Este destul de greu sa vorbim despre un consum standard al centralelor pe lemne. Iar asta deoarece consumul unui cazan pe lemne difera in functie de foarte multi factori. Trebuie luata in calcul puterea energetica a lemnului precum si puterea centralei, suprafata ce necesita incalzire samd.

Lemnul de foc poate fi de fag, de stejar, de brad, de mesteacan, de pin, de plop etc. Cu toate acestea, consumul unei centrale pe lemne este suficient de avantajos incat sa ai si tu in vedere acest mod de incalzire.

Vezi si tu oferta de centrale pe lemne Liepsnele si alege modelul perfect pentru casa ta!

26 thoughts on “Cum se calculeaza un metru ster de lemne”

 1. lungime x latime x inaltime x o,65 cantitatea de lemn asezata in camioneta, corect este metru ster cumparat, metru cub se foloseste la cherestea,boltari.

  1. 3.4 x 1.6 x 0.65 = 3.5360 m/st
   daca vrei sa il faci cub inmultesti cu 0.62 daca are diametru lemnul pana in 15 sub cu 0.43

 2. Lemn de foc foioase (piese amestecate ca diametru, cu diametrul sub 24 cm) indice cubaj 0,62
  Lemn de foc răşinoase (piese amestecate ca diametru, cu diametrul sub 24 cm) 0.7
  Lemn de foc (crăci – aşezate în snopi, cu diametrul sub 24 cm) 0.43
  Pentru astia care a-si dau cu parerea cum hau bau

 3. BUCĂȚA NICOLAE

  Va salut.Îmi puteți spune cât are un palet de lemne(m steri)La înălțimea de 160 cm x70x70cm?Vă mulțumesc anticipat.

 4. Bună,am cumparat recent cică 4 metri steri ,imi poate calcula si mie va rog cineva cat am exact ,,lungime 200 cm,latime 100 cm,inaltime 135-140 cm,ms mult !

 5. Buna ziua am lemne de foc in cantitate de:
  3,30 lungime,Lățimea lemnului e de 40cm și înălțimea e de 50 cm,câți m steri sunt

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0
  0
  Cosul tau
  Cosul dvs este golInapoi la magazin