Centralele termice pe lemne reprezintă o opțiune grozavă pentru încălzirea locuințelor. Acesta este motivul pentru care pot fi întâlnite adesea în tot mai multe dintre casele românilor.
Fiindcă pe site-ul nostru poți găsi centrale de o calitate grozavă, centralele Stropuva fiind foarte populare printre cei care folosesc combustibil solid pentru încălzirea casei, am decis ca în acest articol să îți oferim câteva sfaturi pentru optimizarea centralei pe leme.
Dacă și tu te întrebi cum ai putea să obții mai mult de la centrala ta pe lemne și vrei să o faci să funcționeze mai eficient, atunci aceste sfaturi îți vor fi de ajutor. Iată care sunt recomandările noastre:
Folosește lemn de calitate
Lemnul pe care îl folosești pentru alimentarea centralei tale trebuie să fie uscat și de esență tare.
Nu folosi lemn verde sau umed, deoarece în acest caz centrala va produce mult fum, performanțele sale vor fi afectate și totodată pot apărea depuneri.
De asemenea, evită să folosești lemn vechi, deteriorat sau tratat chimic. Îți recomandăm să citești și articolul în care îți prezentăm 3 reguli pentru alegerea lemnului de foc. Aplică aceste sfaturi și suntem siguri că vei alege cel mai bun lemn pentru centrala ta.
Curăță centrala în mod regulat
La fel de important este să cureți centrala regulat. În acest fel nu numai că vei păstra performanțele la un nivel înalt, dar totodată vei avea parte de siguranță în timpul folosirii centralei.
Curăță coșul de fum, părțile interioare ale centrale și îndepărtează cenușa în mod regulat. Îți recomandăm să citești manualul de instrucțiuni al centralei. Vei găsi aici toate sfaturile producătorului pentru întreținerea corectă a centralei.
Asigură-te că centrala este instalată corect
O greșeală comisă la instalarea centralei poate cauza o funcționare defectuoasă. De aceea, trebuie să te asiguri că sistemul tău de încălzire a fost instalat corect. Doar așa poți obține performanțe înalte în timpul funcționării centralei.
Instalează centrala într-un loc bine ventilat și asigură-te că ai o cameră tehnică pentru centrală așa cum recomandă producătorul.
Colaborează doar cu instalatori experimentați, care au mai instalat în trecut modelul tău de centrală.
Folosește un termostat
Un mod grozav de a eficientiza performanțele unei centrale este folosirea unui termostat. Cu ajutorul unui astfel de dispozitiv poți optimiza performanțele centralei, reglând temperatura și economisind combustibil.
În cazul în care nu folosești deja un astfel de dispozitiv, ar trebui să iei în calcul instalarea unui termostat. Suntem siguri că vei fi încântat de beneficiile pe care le poate oferi.
Îmbunătățește izolarea casei
În zadar optimizezi performanțele centralei, atât timp cât căldura se pierde foarte ușor. În cazul în care locuința ta nu este corect izolată, ai putea lua în calcul o lucrare de renovare, pentru a-ți izola casa cu materiale cât mai eficiente.
Vei elimina pierderile de căldură iar astfel consumul de combustibil folosit pentru încălzire va fi redus în mod considerabil. Chiar dacă va trebuie să faci o investiție considerabilă pentru o lucrare de izolare calitativă, ulterior vei obține un grad mai ridicat de confort și totodată vei reduce cheltuielile pentru climatizare. În acest fel, investiția va fi recuperată.
Dacă ai luat toate aceste măsuri, iar performanțele centralei tale sunt în continuare dezamăgitoare, probabil că a sosit timpul să schimbi sistemul de încălzire. Noi îți recomandăm sistemele de încălzire Stropuva pe care le comercializăm cu mândrie și încredere.
1 thought on “Cum să optimizez performanța centralei mele pe lemne?”
Am o Stropuva SU20, montata la o casa de vacanta in Vrancea.
1. Cand casa e rece si fac focul, primele 2 zile focul nu tine mai mult de 8-10 ore, apoi creste la 15 -16 ore (lemne uscate de fag, umiditate verificata 15-25 %), dar niciodata mai mult. Mentionez ca am termostat ambiental, iar temperatura in casa este in medie 23 °C.
2. Casa are 150 mp, izolata la exterior cu polistiren de 5 mm si geam ter opan.
3. Temperatura in CT variaza (tur), intre 55 -90 °C, nu este constanta, iar pe retur am reglat-o la 60 °C. Temperatura o monitorizez online si grafic cu un termostat eWeLink. Instalatia este facuta cu BEP, Este normala o astfel de functionare ?