Cat consuma o centrala termica pe lemne pe timp de iarna?

In perioada recenta, centralele termice pe lemne au ajuns sa fie tot mai cautate ca alternativa de incalzire, chiar in detrimentul celor ce utilizeaza drept combustibil gazele naturale. Nivelul de trai in zonele rurale a inregistrat o usoara crestere, insa a crescut de asemenea si pretul gazelor naturale.

Lipsa posibilitatii de racordare la sistemul public de furnizare de gaze naturale in zonele rurale, dar si scumpirea accelerata au determinat tot mai multi proprietari sa aleaga varianta centralelor termice pe lemne pentru incalzire. Foarte potrivite pentru proprietarii de case, centralele termice pe lemne utilizeaza si un combustibil regenerabil. Lemnul se gaseste destul de usor in zonele rurale, un simplu exemplu fiind faptul ca doar din igienizarea unui hectar de padure pot fi obtinuti anual circa 8 metri cubi de masa lemnoasa. Aceasta alternativa de incalzire ine astfel una foarte avantajoasa, atat din punct de vedere al costurilor, cat si in ceea ce priveste confortul pe care il poate oferi.

Cata masa lemnoasa consuma o centrala termica pe lemne in sezonul rece?

Revenind la intrebarea din titlu, raspunsul e influentat de o serie de factori foarte importanti. Este vorba despre existenta sau inexistenta unei izolatii a locuintei, dar si de temperaturile de afara, zona in care casa este construita sau suprafata acesteia.

Un calcul simplu arata ca o casa de suprafata medie (120 metri patrati) necesita o centrala care trebuie sa functioneze 14 ore pe zi in sezonul rece. Pentru aceasta sunt necesare aproximativ 10 tone de masa lemnoasa.

Tinand cont de faptul ca un metru cub de lemne are intre 400 si 800 de kilograme, in functie de esenta si de gradul de uscare, pentru incalzirea unei locuinte precum cea din exemplul anterior sunt necesari intre 12 si 25 metri cubi de masa lemnoasa. Avand in vedere pretul mediu per tona al lemnului de fag – aproximativ 300 lei, pentru asigurarea incalzirii pe intreaga perioada a sezonului rece ar rezulta un cost estimativ de 3000 lei.

Exista insa si posibilitatea de economisire, chiar si intr-un astfel de caz. In continuare va oferim cateva recomandari cu privire la alegerea combustibilului solid.

Criterii de selectie a lemnului de foc

In momentul in care urmeaza sa achizitionati lemne de foc pentru a asigura incalzirea in perioada iernii, trebuie sa tineti cont de cateva criterii de baza.

Primul si cel mai important dintre aspecte este reprezentat de gradul de uscare al lemnelor de foc. Pentru a obtine maximum de eficienta, va recomandam sa alegeti doar lemne foarte bine uscate – minim 2 ani vechime.

Umiditatea lemnului scade puterea calorica pe care acestea o pot oferi in momentul arderii si creste in acelasi timp si consumul. Studiile realizate de specialisti arata ca daca lemnele nu sunt bine uscate, cantitatea consumata pentru a obtine gradul de confort termic dorit poate sa fie chiar dublata.

Exista numerosi alti factori importanti la alegerea tipului de combustibil destinat incalzirii locuintei pentru sezonul rece. Costurile sunt foarte importante, dar si modul in care se vand respectivele lemne.

Poate fi vorba, in acest caz, despre lemne vandute in metri ster, metri cubi sau la tona. Cea mai avantajoasa alegere se dovedeste achizitia la tona, intrucat celelalte doua modalitati presupun asezarea lemnelor in gramezi (1m/1m/1m), ceea ce implica si existenta unor spatii intre lemne, prin urmare o cantitate mai redusa.

De asemenea, la achizitia lemnului trebuie avute in vedere si costurile de transport. Daca furnizorul se afla la o distanta mare de cumparator, la costul total al lemnelor va fi adaugat si transportul, ceea ce creste cheltuiala totala.

In cele din urma, alegerea potrivita depinde si de nevoile proprietarului. Indiferent daca este vorba de tipul centralei pe lemne, combustibilul utilizat pentru aceasta, ori despre alte informatii suplimentare legate de intretinerea centralelor, specialistii Stropuva Romania va stau la dispozitie. Ii puteti contacta folosind datele mentionate in cadrul site-ului .stropuva-romania.ro.

0
    0
    Cosul tau
    Cosul dvs este golInapoi la magazin